Voorzieningen ouderen

Nederland vergrijsd steeds meer. We worden gemiddeld steeds ouder en blijven steeds langer gezond. Maar ouderen krijgen toch te maken met fysieke en mentale ongemakken. Motorische worden ouderen steeds zwakker en kans op ongelukken worden steeds groter. Een ander groot probleem is eenzaamheid. Het maakt daarom soms niet leuk om ouder te worden en te genieten van een onbezorgde oude dag. Gelukkig word er steeds meer aandacht besteed aan passende zorg en voorzieningen. Met een aantal kleine aanpassingen in het dagelijks leven kan er een hoop leed voorkomen worden.

Personen alarm

Kans op ongelukken is bij ouderen veel groter. Veel ouderen wonen ook alleen en wanneer ze in een noodsituatie zitten kunnen ze niet om hulp roepen. Gelukkig kun je een armband gebruiken waarop een alarm zit en zodra je in een noodsituatie zit een hulpverlener langs komt.

Maaltijdvoorzieningen

Niet iedereen kan meer goed voor zichzelf zorgen. Vooral mensen met reuma is het een hele opgave om in een keuken eten te maken. Met een bezorgingsdienst kan je voorzien worden van eten zodat je niks te kort komt.

Maatschappelijk werker

Wanneer je ouder word krijg je vaak met veel problemen te maken. Ouder worden brengt ook veel veranderingen in je normale leef ritme. Vooral de generatie van nu zijn de mannen altijd gewent om te werken en dat thuis hun vrouw alles klaar heeft staan voor ze. Ze hebben vaak geen hobby en weten geen raad met al hun vrije tijd. Wanneer ook nog eens hun vrouw eerder overlijd vallen ze vaak in een zwart gat. Een maatschappelijk werker kan hun weer op de rails zetten door ze te begeleiden.

Activiteiten

Je lichaam onderhouden is erg belangrijk. Hoe meer je blijft bewegen hoe langer je zelfstandig kan blijven. Veel ouderen bewegen veels te weinig en dan zal je lichaam ook sneller aftakelen. Het hoeft niet gelijk te beteken dat je fanatiek moet gaan sporten. Maar kleine lichamelijke activiteiten is al voldoenden denk hierbij aan stukje wandelen of fietsten.

hulpmiddelen

Bijna niemand die oud word wil graag in een verzorgingshuis gaan wonen. Iedereen wil het liefst in eigen huis blijven wonen waar ze zich het meest thuis voelen. Met handige voorzieningen is dit ook mogelijk. Wanneer je in een huis woont met een trap en je bent niet meer in staat om de trap op te lopen kun je met behulp van een flexstep gewoon nog in je huis blijven wonen.