Zonnebrand, aftersun en wolvet: de optimale huidverzorging voor de zomer

Het is weer zover: de zomer is aangebroken. Tijd dat we de lichaamseigen vitaminen-D weer aan gaan maken en massaal de zon opzoeken. De juiste tijd voor het KWF om het gebruik van zonnebrand sterk te adviseren. Iedereen weet inmiddels dat het gebruik van zonnebrand niet alleen verstandig is, maar praktisch noodzakelijk om enge ziektes te voorkomen. Maar dat is niet de enige reden om je huid tijdens en na de zonuren goed te beschermen.

 

In de zon

Op het moment van schrijven is het nog niet echt terug te zien aan het weer; druilerig en bewolkt, maar we mogen ervan uitgaan dat daar snel verandering in komt. Wanneer de zon zich van zijn beste kant laat zien, stormen we allemaal massaal naar buiten om een plekje op het strand of het terras te veroveren. Het liefst vroeg op de dag om zoveel mogelijk zonuren mee te pakken.

Het is daarom natuurlijk niet vreemd dat je huid dan een behoorlijke klap krijgt. De zon zorgt voor een mooie kleur, maar ook voor een behoorlijke stress aan je huid. Je huid droogt uit en verouderd vrij snel.

 

UVA & UVB – Wat is het verschil?

Zonnestralen bestaan zowel uit UVA als UVB-straling. Er is een simpele ezelsbrug om het verschil te kunnen onthouden tussen de twee. UVB is de straling waar je bruin van wordt, maar dus ook van verbrandt. UVA straling dringt dieper door in de huid en zorgt eigenlijk voor de veroudering van de huid. De ‘A’ staat voor ‘Aging’, de ‘B’ voor ‘Burning’. Zoek dus een zonnebrand die beschermt tegen beide stralingen.

 

Factor 30 vs. 50

Nu niet gelijk panisch gaan smeren met factor 50 om je zo goed mogelijk te beschermen, dat heeft namelijk ook weer geen zin. Uit onderzoek is gebleken dat het verschil tussen factor 30 en factor 50 zonnebrand zeer klein is. Waar factor 30 een bescherming van 96,6% biedt, is dat bij factor 50 een 98%. Hierdoor is het verschil echt vrijwel nihil.

Een ander nadeel van factor 50, naast het feit dat het gewoonweg altijd duurder is dan andere factoren, is dat men andere beschermingen tegen de zon gaat verwaarlozen. Ook blijven deze mensen vaker langer in de zon zitten, omdat ze ‘beschermd zijn’. Als laatste is het smeren van factor 50 ook nog eens lastiger omdat dit vaak dikker is.

Koop daarom gewoon een factor 30 zonnebrand en pas je hierop aan. Smeer wat vaker en kijk gewoon uit met je zonuren.

 

Na de zon – Aftersun:

Het komt nog steeds wel eens voor dat je verbrandt. Ja, soms komt de zon plotseling door en heb je geen zonnebrand bij je. Het was zo lekker in de zon, maar ‘s avonds merk je pas dat je op een radijs begint te lijken. Maar niet alleen wanneer je zichtbaar verbrandt bent, breng je schade toe aan je huid.

Hoe werkt dat? Door de zon maakt je huid pigment aan en dit maakt de huid wat dikker. Het geeft je ook dat bruine kleurtje en beschermt je tevens tegen verbranding. Als je lang in de zon zit en niet genoeg smeert, krijgt je huid niet de tijd om deze beschermende werking op te bouwen en kun je verbranden.

Om je huid beter te laten aansterken, kun je genoeg producten kopen voor na het zonnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale aftersun. Het belangrijkste wat een speciale crème biedt is hydratatie. Dit houdt je huid soepel en wendbaar.

 

Na de Aftersun – Lanoline (Wolvet)

Dan is de zon straks weer weg of, net zoals deze week, tijdelijk afwezig. Maar zelfs dan is het belangrijk om je huid te blijven voeden. Aftersun heeft dan geen extra nut, dus kan je het ook gemakkelijk af met normale huidverzorgingsproducten. De hoofdfunctie is hydrateren en dat doet je bodylotion ook. Maar wellicht is het verstandig om gelijk twee vliegen in één klap te slaan.

Om het nu even over één van de ontdekkingen te hebben op het gebied van huidverzorging. Online bij Texelana is het mogelijk om speciale huidverzorgingsproducten te kopen waar één onmisbaar ingrediënt in verwerkt zit: Lanoline, oftewel Wolvet. Dit wolvet blijft over als schapenwol gewassen wordt en werkt perfect in huidverzorgingsproducten. De crèmes en lotions dragen bij de elasticiteit van je huid, hydrateren en verminderen veroudering. Allemaal mogelijk omdat wolvet een natuurlijk product is. Het wordt snel door het lichaam opgenomen en maakt de huid niet extra vet. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen naar Lanoline Wolvet van Texelana.

 

Voor of na het zonnen: Zorg goed voor jezelf

Het is al genoeg gezegd, maar nog éénmaal voor het geval je er overheen gelezen hebt: smeren, smeren, smeren! Dat is de magische mantra in de zomer. Of het nu is voor, tijdens of na het blootstellen aan zon, smeren is altijd een goed idee. Kijk naar wat het beste bij je past.

Of je nu naar het terras toe gaat of om-en-om gaat bakken op het strand, je doet er altijd goed aan om een extra setje zonnebrand, aftersun en bodylotion. Gratis tip: wil je nu niet met die zware flessen sleuren, geen probleem. Koop van die handige navulverpakkingen bij de Action of de Zeeman en je hoeft je geen breuk te tillen.

Veel plezier en geniet van de zon, maar net als bij alcohol: Geniet, maar zon met mate.