Welke ooglaserkliniek kiezen?

Steeds meer mensen kiezen voor een ooglaserbehandeling in een oogkliniek om weer beter te kunnen lezen of om weer goed veraf te kunnen zien. De laatste jaren heeft de techniek niet stilgestaan, ook niet op het gebied van ooglaseren. De apparatuur en de lasers worden met de tijd nauwkeuriger, wat voor hele goede resultaten zorgt. Maar de belangrijkste reden om te kiezen voor het laten laseren van de ogen is toch wel het feit dat een bril dragen of contactlenzen niet meer nodig is. Maar welke oogkliniek moet u nu kiezen als u van plan bent uw ogen te laten laseren?

Oogarts geregistreerd en gecertificeerd?

Allereerst is het van groot belang om te checken of de oogarts die bij een bepaalde oogkliniek werkzaam is, ook daadwerkelijk gecertificeerd en geregistreerd is. Een refractiechirurg moet gecertificeerd zijn door het NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap). Is de oogarts aangesloten bij het NGRC (Nederlands Gezelschap voor Refractie Chirurgie)? Dat zijn belangrijke vragen omdat op die manier kan worden gecontroleerd of de arts voldoet aan bepaalde richtlijnen en normen die zijn opgesteld op het gebied van oogchirurgie. Let op, een keurmerk van de kliniek alleen biedt niet voldoende waarborg. De kliniek kan dan wel het ZKN-keurmerk van de vereniging van Zelfstandige Klinieken Nederland in bezit hebben, dan nog kan er een oogarts werkzaam zijn die niet het certificaat voor refractiechirurg in zijn bezit heeft. Dubbel checken is dus geen overbodige luxe.

Wordt de ooglaserbehandeling vergoed?

We willen iedereen aanraden die van plan is om zijn of haar ogen te laten laseren, eerst goed te informeren bij de zorgverzekeraar welke oogklinieken een contract hebben en of de behandeling ook daadwerkelijk wordt vergoed, al is het maar voor een gedeelte. Zo komt u goed belslagen ten ijs en heeft u geen vervelende kosten achteraf.

Wat zijn de tarieven?

Uiteraard is het ook van belang om de tarieven die de oogklinieken hanteren voor de verschillende behandelingen van ogen laseren goed te vergelijken. Die tarieven kunnen namelijk behoorlijk verschillen voor een en dezelfde behandeling, vergelijken loont dus zeker. Waak er echter wel voor dat je geen appels met peren gaat vergelijken, vergelijk echt een specifieke behandeling bij de verschillende klinieken. Probeer daarbij echt een goed beeld te krijgen van de kosten van de specifieke ooglaserbehandeling, let dus ook op bijkomende kosten, toeslagen, etc.

Hebt u een goed gevoel bij de kliniek?

Uiteraard is het ook van belang dat u een goed gevoel heeft bij de kliniek waar u van plan bent een ooglaserbehandeling te ondergaan. Om die reden is een intakegesprek van groot belang. Op die manier kom tu niet alleen te weten hoe de behandeling zal verlopen en wat de risico’s kosten zijn, maar u kunt op die manier ook een goed beeld krijgen van de oogarts die de ingreep uiteindelijk zal gaan uitvoeren.