Een tepelcorrectie

Wanneer er wordt gesproken over de aanpassingen van de tepel dan gaat het over een tepelcorrectie. Echter is de term ‘tepelcorrectie’ een verzamelnaam voor verschillende ingrepen zoals: een tepelverkleining, een tepelhofverkleining of voor ingetrokken tepels. Deze drie ingrepen worden in deze blog toegelicht.

Hoe werkt een tepelcorrectie?

Wanneer je de keuze hebt gemaakt een tepelcorrectie te ondergaan, zal er eerst een consult plaats vinden. Tijdens dit consult zal de plastisch chirurg zijn/haar advies geven. Dit advies is mede gebaseerd op jouw wensen en verwachtingen. Ook bespreekt de plastisch chirurg de mogelijke risico’s die meekomen met de ingreep. Ben je allergisch, gebruik je medicijnen of heb je een voorgeschiedenis met medische ingrepen, noteer deze dan van te voren.

De operatie

Een tepelcorrectie is op zichzelf een vrij kleine ingreep, hierdoor is er slechts een plaatselijke verdoving nodig. De chirurg spuit een verdovend middel in de tepel, maar geeft ook de optie aan mensen om een algehele verdoving te kiezen. Wel heeft deze gehele verdoving nadelen: je kunt achteraf erg suf blijven en kunt daarna geen auto rijden.

De chirurg tekent op basis van foto’s een aantal streepjes op de tepel. Deze methode is vooraf tijdens het consult besproken. Zo kan er gekozen zijn voor een tepelverkleining, tepelhofverkleining of ingreep voor de ingetrokken tepel.

Tepelverkleining

Een tepelverkleining wordt toegepast bij mensen met een lange of vooruitstekende tepel. Dit is vaak erfelijk, maar kan ook ontstaan door het geven van borstvoeding.

Tepelhofverkleining

Een tepelhofverkleining wordt toegepast wanneer de diameter van tepel te groot is. Het uitstekende gedeelte noemt men de tepel en de gepigmenteerde huid daaromheen wordt de tepelhof genoemd.

Herstel na de tepelcorrectie

De totale ingreep duurt maximaal een uur en na de ingreep kun je dezelfde dag weer naar huis. Let wel op, na de ingreep kun je nog niet auto rijden. De tepel en borst zijn de eerste dagen wat gezwollen en er is kans op bloeduitstortingen. Na enkele dagen nemen deze klachten af.