Dit kun je doen wanneer je last hebt van droge ogen

Het is een veelvoorkomende handicap bij lenzendrager, droge ogen. Door het tekort aan traanvocht vallen bij deze mensen snel de lenzen uit. Maar ook voor mensen die werken in een ruimte met klimaatregeling komt het probleem veel voor. Vervelend maar met de volgende tips kun je hier iets aan doen.

Wat zijn droge ogen eigenlijk?

Wanneer je last hebt van droge ogen dan is er een tekort aan traanvocht in het oog. Je kunt toevoer hiervan verbeteren door wat vaker met je ogen te knipperen, maar dit blijkt niet altijd afdoende te zijn. Als je droge ogen hebt dan heb je bijvoorbeeld een branderig of ge├»rriteerd gevoel in uw ogen.  Uw ogen kunt zelfs wazig zien, last hebben van rode ogen of dichtgeplakte oogleden. Het kan het functioneren overdag een stuk lastiger maken. Het volgende kun je doen tegen droge ogen.

Tip 1: Verkort de tijd achter een scherm

Zit je voor je werk veel achter een beeldscherm? Probeer dan wat vaker te knipperen en af en toe van het scherm weg te stappen. Loop even naar buiten, buiten is de luchtvochtigheid een stuk groter, je geeft je ogen wat rust en het hogere luchtvochtigheidsgehalte zorgt voor een goede bevochtiging van de ogen. Droge ogen door lezen en kijken naar een beeldscherm? Probeer dan regelmatig te knipperen.Wis je trouwens dat de vochtigheid in een ruimte tussen de 40 en 60% moet liggen? Laat dus ook eens nagaan door een externe of dit wel op orde is. Zorg in ieder geval voor genoeg vochtigheid door regelmatig een raam open te zetten of de mechanische installatie voor de luchtcirculatie te gebruiken. Circulatie van lucht is een van de meest eenvoudige manier om een leef of werkruimte gezond te houden.

Tip 2:  Hang een bak met water aan de radiator

Is de lucht in de ruimte waarin je je begeeft droog door bijvoorbeeld de airconditioning? Hang dan eens een bak water aan de verwarming. Door de warmte kan het water verdampen en de luchtvochtigheid verhogen. Er zijn trouwens ook luchtbevochtigers te koop. Deze doen in principe hetzelfde als het trucje van het bakje bij de verwarming maar dit apparaat zorgt voor een constante toevoer van vocht gedurende de hele dag.

Droge lucht in huis? Hang een bak water aan de verwarming.

Vermijd tocht, ruimtes met rook en ruimtes met airconditioning als u daar klachten van krijgt.

Droge ogen door medicijnen? Of zijn de randen van uw oogleden langdurig ontstoken? Bespreek dit met uw huisarts.

Tip 3: Druppel of zalf je ogen

Er zijn oogdruppels beschikbaar bij je drogist die  het eenvoudig maken om de vochtigheid van van het oog op pijl te houden. Zo  bestaan er kunsttranen en oogzalf die je gewoon bij de drogist kan kopen. Zijn de randen van uw ogen van ogen langdurig ontstoken, of vermoed je  dat de droge ogen komen door bepaalde medicatie? Raadpleeg dan je huisarts!

Tip 4: Laat Punctum pluggen plaatsen

Heeft u chronisch last van droge ogen en hebben de bovenstaande tips niet voldoende geholpen overweeg dan eens, Punctum pluggen. Dit zijn speciale pluggen die  in het oog worden geplaatst als behandeling tegen droge ogen. Het is een elegante behandeling die ervoor zorgen dat de tranen langer in het oog blijven zodat u minder last heeft. In sommige gevallen is het nodig om nog wel bij te druppelen al zal dit dan wel minder frequent zijn. Er zijn twee type pluggen. De oplosbare plug en de niet oplosbare.  Voor meer informatie over droge ogen en de eventuele behandelingen kun je vinden via de link. Succes!